navigera

Är du redo att skriva din historia?

Oavsett om du söker en Lektör, en skrivcoach eller en Redaktör, ser jag fram emot att höra från dig.

Skriv ett meddelande

Skicka

Tack! Ditt brev är på väg till mig. Om du inte hör av mig inom 48 timmar, var snäll och kontakta mig på skrivcoach@maritabrannvall.com

Stanna gärna lite till ... Du vet väl att jag har några spännande gratisgrejer du kan ta del av?

Kika på gratis grejer

Läs bloggen

Viktig information

Min PLACERING

Tjörnarp i Skåne
Zoom
Via telefon

Bokningar

För längre texter har jag vanligtvis väntetid, hör därför gärna av dig i god tid innan läsning.

Kontakt

skrivcoach@maritabrannvall.com

01

Vad gör en lektör?

En lektör läser texter och ger tips på hur dessa kan utvecklas. Fokus ligger på de stora bitarna i texten: handling, karaktärer, spänning och driv, miljöskildringen, dialogerna. En lektör hjälper dig att se brister i texten så att du har möjlighet att utveckla den och ditt skrivande. En lektör ger dig tips och trix och hjälper dig att se din text med nya ögon.

02

skicka text till lektör eller förlag först?

Är du väldigt van att skriva och är säker på att din historia är fantastisk - skicka till förlag. Annars skulle jag råda dig att skicka till lektör. De flesta manus får standardrefusering av förlagen. Många manus som har potential hamnar i en byrålåda eftersom författaren inte vet hur hen ska gå vidare. Lektören hjälper till att visa hur du som skribent går vidare. Ge inte upp för att du fått några nej, det kan finnas guld som glimmar i din text.

03

Men man får väl gratis utlåtande av förlagen?

Ja, ibland. Men väldigt sällan. Och de utlåtande man som författare får av förlag är riktade till förlagen med syfte att hjälpa förlaget att bestämma om manuset är något för dem. Jag har själv frilansat som lektör för förlag och oftast skriver lektören endast 1-2 sidor text i sammanfattande form. Alltså tyvärr inte något som hjälper dig som författare vidare i din utveckling.

VANLIGA FRÅGOR

04

Jobbar du som redaktör?

Ja. Främst med manus som jag redan lektörsläst eller hjälpt till att skrivcoacha. Men även med en del författare som kommit en bra bit på vägen med sitt författarskap.

Priser för detta finns i dagsläget inte på min hemsida. Kontakta mig om du önskar en redaktörstjänst. Jag behöver kika på din text för att se om den är redo för denna tjänst, samt ge dig en offert.

05

Varför är lektörsutlåtande så dyrt?

Även lektörer behöver tjäna pengar. :)
Det ligger många timmars jobb bakom en läsning av en text. Det är inte som att "bara" läsa en bok. Man behöver fundera och lösa saker, kanske kolla upp en del grejer, anteckna massor i manuset och även skriva ett utlåtande av olika längd.

Därtill är de flesta egna företagare och behöver betala sociala avgifter, moms, skatter och andra avgifter.

Seriösa lektörer tar betalt, precis som seriösa hantverkare. Och du som författare får vad du betalar för.

06

HUR LÅNG VÄNTETID HAR DU?

Det varierar mycket. Vanligtvis kan jag ta mig an en kort text, som en förstakapitel-anlays rätt snabbt. Ibland har jag väntetid på lektörsläsning i 2-3 månader, redaktörsläsning ännu längre. Skrivcoachning får du ofta vänta på i 1-2 månader.

Bäst är att du kontaktar mig för att se om jag har någon lucka och när i så fall.

Vet du med dig att ditt manus är klart om tre månader och vill ha en lektör då, vänta inte med att boka.

Marita var med mig genom hela mitt manusskrivande.

Marita hjälpte mig att höja manusets kvalitet många nivåer, dels språkligt men framförallt innehållsmässigt, genom att föreslå vad som skulle utvecklas samt eventuellt tas bort.

Marita är ödmjuk men samtidigt skarp, ger beröm men vågar också påpeka det hon tycker bör arbetas vidare på. Hon fick mig att tänka ytterligare på mina karaktärer och ge dem mer liv, och hon gav mig även förslag då jag kört fast i manuset.

- Ida berner, Skolkurator & Författare

Det har varit ett nöje att arbeta med Marita.

Det märks att Marita vill texten väl och investerar mycket tid i varje text. Det utlåtande som jag fått har jag inte upplevt som utformat efter en mall, utan har istället varit mycket specifikt för min text.

Den professionella och välstrukturerade feedback som jag har fått från Marita har verkligen motiverat mig till att fortsätta skriva och jag hoppas få möjlighet att arbeta med henne i framtiden.

- Erika Lindblom, Creative Director

Manusutlåtandet var strukturerat, professionellt och välskrivet, vilket var både konstruktivt och motiverande för processen. Det märktes att Marita hade satt sig in i historien, och sedan med gedigen erfarenhet ställt följdfrågor som gjorde att jag kunde jobba vidare med att utveckla mitt manus så att jag kan skicka det till förlag.

- Annika Ahlgren, Chef BTJ, metadataproduktion-digitala tjänster

Marita har en stark känsla för textens potential.

Hon ser såväl detaljer, t.ex. ordens valör eller grammatik, som helheten, vilket gör att hennes läsning och coachning blir väldigt givande och känns genomarbetad.

Man får konkreta och vettiga tips på förändringar plus uppmuntrande respons, och eftersom hon också kan sätta sig in i undertexter och ser vad som saknas eller när det blir inkonsekvent blir hennes råd extra viktiga för en text under arbete.

- Ida andersen, Författare

Subheading

Fina ord från godhjärtade kunder

Semstertider vid

HAVET

Få min gratiskurs

Skriv scener som fångar läsaren och skapa en historia som läsaren inte kan lägga ifrån sig.

JAG VILL GÄRNA HA KURSEN!