GRATIS
60+ frågor och tips inför redigering
Att skriva scener för författare
Lista med förlag och agenter
Efter att ha jobbat över tio år med manus och text i olika former, är jag en van läsare. Din text är i säkra händer hos mig, vare sig du anlitar mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.
Gratis guide
Se till att du har redigerat ditt manus innan du skickar till förlag
LÄS MER
Att bygga en scen är en konst och något som är väldigt viktigt om din berättelse och bok ska bli en till en bok som läsaren vill läsa. Dock är det väldigt vanligt att författare skriver sammanfattningar av händelser istället för spännande och gripande scener. De tänker inte så mycket på vad en scen faktiskt är utan de sätter fokus på den övergripande historian istället, vilket är bra, men man ska inte glömma bort att skriva
faktiska scener som läsaren kan försvinna in i.
Läsaren vill hänga med i vad som händer här och nu och inte läsa sida efter sida om vad som har hänt eller en sammanfattning av vad som ska hända. För att skriva och skapa gripande scener är det viktigt att utgå från byggstenarna i en historia som är målet, konflikten och katastrofen. Låt oss titta närmare på det.
Scenen är den viktigaste byggstenen i en historia.
En scen har alltid en början, en mitt och ett slut på samma sätt som en historia har. Det är kortfattat en händelse som utspelar sig på en och samma plats under en sammanhängande tidsperiod. Ibland kan dock en scen hända på två ställen om det t.ex. börjar i en lägenhet mellan två karaktärer och samtalet fortsätter under tiden som de lämnar lägenheten och går till affären. Det handlar om att vi får följa med i vad som händer här och nu precis som i en film eller en teaterscen.
Exempel 1:
Det började på måndagen när Stina sa åt Pelle att flytta ut. Han tänkte minsann inte flytta någonstans. Men efter hot tog han bilen och körde upp till stugan. Där satt han hela tisdagen och funderad på hur han skulle övertyga Stina om att hon hade fel som slängde ut honom. Onsdagen ägnade han åt att fiska och göra i ordning stugan, där ingen hade bott på många år. Han fann en död mus i skafferiet och tre döda kråkor i vedboden. På kvällen läste han en bok, men hade svårt att koncentrera sig.
Exempel 2:
Torsdag morgon ringde han till Stina, bad att få komma hem. Men hon var stenhård och sa att hon inte tänkte förlåta det han gjort. Efter samtalet rattade han bilen till bolaget och köpte två lådor Pripps och en 7:a. När han var på väg tillbaka till stugan, travade en älg ut på vägen framför bilen. Pelle väjde, fick sladd och körde rätt ut i skogen. Bilen kraschade in i en gran och fronten trycktes in så mycket att Pelles ben fastnade under instrumentbrädan. Han skrek och försökte ropa efter hjälp.
I första exemplet får vi inte följa med vad som händer här och nu utan vi får endast en rapport/sammanfattning av vad som har hänt och ska ske. I andra exemplet får vi däremot följa med och uppleva händelserna tillsammans med karaktärerna samtidigt som historian drivs framåt och skapar konflikter och det är en scen.
När du skriver scener ska du alltid tänka på att en karaktär som vanligtvis är protagonisten, huvudpersonen, kämpar mot ett mål som är övergripande för hela berättelsen. Varje scen har alltså små delmål som driver berättelsen framåt och utsätter protagonisten för utmaningar och konflikter. Vad man också ska tänka på för att skriva gripande scener är att huvudpersonen ska genomgå en förändring i form av känslor eller synpunkter. Hen kan t.ex. vara rädd för att flyga men för att lösa målet i historian måste hen besegra sin rädsla och genomgår på så vis en förändring.
Att tänka på när du bygger en scen:
Ett exempel på hur en bra och gripande scen är uppbyggd är:
Stina satt vid köksbordet. Pelle stirrade på henne och bet sig i kinden. Inte kunde hon väl mena allvar. Va fan, det var ju hans hus också. Han hade faktiskt amorterat hälften. Minst. Han tänkte inte åka nånstans. Och nu satt hon där och…
“Du kan åka till stugan”, sa hon.
Han brast ut i skratt. “Stugan! Där finns ju inte ens vatten.”
Ringen på hennes finger glittrade till under spot-belysningen. Han ville sträcka ut handen och röra vid henne, påminna henne om den dagen han gått ner på knä. Hade hon glömt? Han tog ett kliv mot henne. “Vi kan väl sova på saken.”
“Om du inte åker nu, ringer jag Jörgen.”
Pelles hjärta hoppade över ett slag. För första gången sedan hon fått veta vad han gjort, mötte Stina hans blick.
“Jörgen skulle nog gärna vilja veta att det var du som orsakade hans dotters död.”
Svett pärlade nerför Pelles rygg. Jörgen skulle ange honom direkt. Eller ännu värre, ta saken i egna händer. Slå sönder hans ansikte. Låsa in honom i en liten bur i skogen. Lämna honom att bli mat till mössen och råttorna. Han visste vad Jörgen var kapabel till. Munnen smakade blod och näsan fylldes av en frän lukt av svett och garageolja.
“Jag packar en väska”, sa han.
Mål = vad din protagonist (huvudpersonen) vill i scenen. Läs mer om karaktärsmål.
Konflikt = Vad som hindrar din protagonist från att nå målet hen har i scenen
Katastrof = Din protagonist når inte målet. Eller, hen når målet och saker blir värre. “En katastrof” betyder inte att någon större katastrof ska hända utan det är endast händelsen som stoppar karaktären från att nå målet.
För att få en lättläst bok och berättelse som behåller läsarens uppmärksamhet ska du alltid tänka på hur en händelse eller resultat av scenen leder till nästa scen. Händelse ett leder till händelse två och händelse två kanske leder till händelse fem, för att du kanske har andra händelser i mellan med andra karaktärer. Det ska vara tydligt.
HÄMTA PDF
33 sidor med frågor och tips som hjälper dig att redigera din historia.
HÄMTA PDF
En grundlig genomgång i 10 delar, totalt 54 sidor. Lär dig att skriva scener, så att läsaren dras med i din historia.
Om Mig
Tjänster
KURS
Blogg
Kontakt
Hej, Det är jag som är Marita. Förutom att jobba som lektör och redaktör är jag, Precis som du, en person som älskar att skriva.
Efter att ha jobbat över tio år med manus och text i olika former, är jag en van läsare. Din text är i säkra händer hos mig, vare sig du anlitar mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.
Till Toppen
Lektören svarar på frågor
HEM