GRATIS
60+ frågor och tips inför redigering
Att skriva scener för författare
Lista med förlag och agenter
Efter att ha jobbat över tio år med manus och text i olika former, är jag en van läsare. Din text är i säkra händer hos mig, vare sig du anlitar mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.
Gratis guide
Se till att du har redigerat ditt manus innan du skickar till förlag
LÄS MER
På vår första digitala workshop i Skrivmaskinen – vägen till publicering var fokus att hitta sin bokidé. Nästa naturliga steg när du skriver din roman blir därför att bygga karaktärer. Karaktärer som fångar, fängslar och fascinerar och håller läsaren i sitt grepp i runt 80.000 ord.
På vår workshop gick vi igenom grunderna för karaktärsbygge (du kan läsa mer om karaktärsbygge här) men tog det även ett steg längre. Vi pratade bland annat om:
Man kan säga att det finns två sätt att tänka på när du ska skriva en roman. Den ena är att skapa karaktärer som passar bäst för att förmedla din historia. Det andra alternativet är att låta karaktärerna skapa berättelsen. Oavsett vilket du väljer finns det några grundläggande grepp att känna till.
Första intrycket är något vi behöver tänka på när vi skapar vår karaktär. Vi vill inte att karaktären ska vara för lik alla andra, för då kommer läsaren inte att komma ihåg honom eller henne.
Som ett experiment kan du föreställa dig att du börjar på en utbildning med hundra personer. När du kommer hem ska du berätta för en sambo eller en vän om personer i den här nya klasser. Vilka personer minns du?
Kanske minns du någon du har samtalat med? Eller fikat med? Har du inte gjort det, minns du ofta dem det var något särskilt med. Hon med det röda håret, han med skägg till midjan, eller mannen i morgonrock och foppatofflor. Det är saker som skiljer sig från mängden.
Särskilt viktigt är det med bi-karaktärer, att sätta den lilla detaljen tidigt. Det hjälper läsaren att minnas dem om de ska komma tillbaka senare i berättelsen. Första intrycket blir tydligt. Det behöver inte handla om hur någon ser ut, utan kan också vara hur någon beter sig. Om någon kommer in på scenen och är väldigt arg, då minns vi det.
Det kan också hjälpa dig att ställa dig frågan: “vad är en historia?” Definitionen av en historia är att det handlar om en karaktär, eller flera (om du skriver en historia med flera perspektivpersoner), som vill någonting. Karaktären har ett mål och kämpar mot ett motstånd för att nå sitt mål och därigenom utvecklas. De allra flesta historier grundar sig i det här. Det finns en karaktär som:
Antingen når karaktären sitt mål eller så gör hen det inte.
På samma sätt är scener uppbyggda, de är mini-historier i din roman.
En sak är bra att tänka på. I en serie utvecklas karaktären inte på samma sätt som i en roman. I serieform kan det istället vara karaktärerna runt omkring huvudkaraktären som utvecklas. Ett bra exempel på detta är Katniss Everdeen i The Hunger Games. Hon står stark som karaktär hela vägen och ändras inte nämnvärt. Däremot ändras människorna runt henne på grund av det hon gör.
Det första och absolut viktigaste är att karaktären vill något, har ett mål. Det behöver hen ha redan från början. Vad målet är behöver inte vara jättetydligt och kan ändras senare. Därför kommer en katalysator (läs mer om struktur här) 10-12 procent in i historien.
En katalysator är något speciellt som händer i berättelsen och karaktärens mål kan då ändras. En vanlig händelse är att en speciell person dyker upp och vänder upp och ner på din huvudpersons värld. Det kan också vara att huvudpersonens dotter blir kidnappad. I Romance är det när de två kärleksintressena möts för första gången.
De flesta människor vill någonting här i världen. Då är det onaturligt att ha en karaktär som genom 300 sidor inte vill något. Det blir också extremt tråkigt för en läsare att bara läsa om en karaktär som sitter i soffan och äter chips hela dagarna, eller om en karaktär som vandrar i trädgården och tittar på blommorna.
Vi behöver också ställa oss frågan “Vad är anledningen till att karaktären vill uppnå det här målet?” För den anledningen är karaktärens motivation. Sedan finns det karaktärer som är osympatiska. Du som läsare kanske frågar dig “Hur kan jag heja på den här personen, jag tycker egentligen inte om hen?”. Anledningen till att man hejar på en karaktär som men egentligen inte gillar är att man förstår varför karaktären gör som hen gör. Du vet vad den har för mål och drivkraften bakom. Det skapar empati hos läsaren. Läs mer om motivation här (under punkt 11).
Du vill också att din karaktär ska vara en person som tror på någonting, har värderingar, åsikter och övertygelser. Om karaktären inte har några övertygelser eller bryr sig om någonting, då kommer den heller inte att ha något specifikt mål, för det finns inget att kämpa för. De flesta människor är övertygade om vissa saker. Det kan till exempel vara att gott ska segra över ont.
Karaktären behöver vara villig att kämpa för sitt mål. Har du en karaktär som vill råna en bank, men bara sitter hemma i soffan och äter chips och tittar på tv – då blir det ingen kamp och heller ingen historia.
Karaktären behöver också ha både bra och dåliga sidor. De dåliga sidorna är brister. I mitt jobb som lektör och skrivcoach ser jag att många kan ha svårt med det här. Det tar emot att väva in dåliga sidor hos sin huvudperson eftersom man tycker att ens karaktärer främst ska vara “bra” människor. Men det är nödvändigt med brister om du ska bygga en karaktär som är trovärdig och levande. Även en elak karaktär, en antagonist, behöver ha någon bra sida, annars blir det lätt väldigt stereotypt.
En karaktärslögn behöver din karaktär också ha. En karaktärslögn kan till exempel vara att en karaktär är övertygad om att hen är ful. Detta påverkar hela hens liv, och hen måste bli av med denna lögn får att kunna nå sitt mål och utvecklas som person. Karaktären tror alltså på något som inte är sant. Läsaren och andra karaktärer vet att det inte är sant, men karaktären är övertygad. I det här fallet med karaktären som är övertygad om att hen är ful så kanske det leder till att karaktären inte går ut ur sin lägenhet. Och då kan hen inte hitta en kärlek, som kanske är hens största dröm. Hen måste alltså bli av med lögnen för att kunna hitta sin kärlek.
Jo, du vill skapa en minnesvärd scen. Du vill visa vem din karaktär är, vilken brist hen har, vilka problem, något som hen vill förändra. Vanligast är att huvudpersonen är med i första scenen.
Du behöver se till att din huvudperson har en unik röst. Men hur gör man det? Här kommer några punkter vi pratade om på workshopen:
En vanlig miss jag ser i mitt jobb som lektör och skrivcoach är att man som författare inte vill ha med karaktärens namn i början. Ibland kan det ta flera sidor innan jag vet vad en karaktär heter då karaktären endast omnämns som hon eller han. Då blir det lätt rörigt att veta vem som är vem i scenen (förutsatt att det är flera karaktärer i scenen). Därför är det bra att sätta karaktärens namn snabbt i historien. Man kommer som läsare också karaktären lite närmare om man får ett namn. Undvik endast namn om du har en särskild tanke med det.
Karaktären får gärna röra sig i rummet och göra något, så han eller hon inte bara sitter och dricker te i soffan och tänker. Karaktären kan med fördel träffa en annan person, så att det uppstår någon typ av yttre konflikt som läsaren blir nyfiken på.
Tänk på att inte vara övertydlig. Det är vanligt att man direkt börjar förklara: “Hon blev kall i kroppen, för att när hon var femton år …” Det drar ner tempot i historien och blir inte lika spännande för läsaren. Man får inte undra, utan man får allt svart på vitt hela tiden.
När jag lektörsläser en text är syftet att öka chansen för utgivning. Då tittar jag just på bitar som framåtdriv, gestaltning och karaktärsutveckling. Jag vill bli fångad och få undra, inte få allt serverat på en gång. Det handlar mycket om att bygga upp spänning.
Hur gör man då för att bygga spännande och minnesvärda karaktärer?
Du bygger inte upp en karaktär genom hur hen tänker. Det är en vanlig miss, att man bygger in väldigt mycket tankar och bakgrund, istället för att visa hur karaktären agerar. Hur karaktären agerar, är det som är det viktiga. Har personen ett specifikt mål kan han eller hon inte sitta och tänka på saker hela tiden. Det betyder givetvis inte att karaktären inte ska ha tankar. Men placera inte en karaktär på en stol och låt hen sitta och tänka i sida efter sida.
Att karaktären har blå ögon och brunt hår säger inte så mycket om hen. Men kanske har hen en drake på kinden? Använd gärna alla sinnen, inte bara utseendet. Hur personen luktar och vilka ljud hen gör kan också vara intressant.
Hur pratar din karaktär? När du introducerar din karaktär i en historia, vad säger hen? Tänk på att den första repliken kan sätta hela intrycket för läsaren. Har personen speciella uttryck, ett speciellt sätt att prata på? Se till att hen inte pratar för likt alla andra.
Hur man agerar, pratar och tänker skiljer också mellan personer som är uppvuxna i medel- eller överklass, jämfört med någon som är fattig och/eller lever gatan. Har personen knappt gått ut högstadiet kan det vara skillnad på hur hen pratar, jämfört med om hen har läst många år på universitetet. Var i landet en person bor kan också påverka hur hen pratar. Men använd inte för mycket dialekt om det inte finns ett syfte med det. Det finns då en risk att många läsare får svårt att läsa din historia.
Om du vill skriva en roman där läsaren ska tycka om karaktären, bör hen ha flera goda sidor. Men det måste också finnas dåliga sidor som karaktären kan bli av med, eller åtminstone förbättra. En historia handlar om att förändring sker, och du vill att din karaktär ska förändras.
Det är viktigt att visa hur din karaktär konfronterar yttre utmaningar, när du har etablerat karaktärens externa mål. Hur beter sig personen för att komma vidare och nå målet när hen möter motstånd? Hur konfronterar karaktären sina inre utmaningar?
Visa hur din karaktär förändras genom berättelsen. Förändringen sker stegvis och karaktären har inte förändrats fullt ut förrän 70-75 procent in i din roman. Om du skriver en barnbok kan förändringen vara stor, från att karaktären är väldigt feg till att vara extremt modigt, i vuxenromaner är förändringen inte lika drastisk.
Antagonisten är hjälte i sin egna historia. Du behöver ha bra koll på vad antagonisten vill och vad det är som motiverar honom eller henne. Om du inte vet det, blir det lätt bara en “elak” antagonist. Försök att se det utifrån antagonistens synvinkel. Varför tycker antagonisten att hen gör rätt och att protagonisten gör fel?
Mitt tips här är: Låtsas att antagonisten är huvudpersonen, för att du som författare ska lära känna hen bättre. Skriv några sidor om antagonisten i jag-form, där du, från antagonistens synvinkel, berättar om vad han vill och varför hen vill det, vilka drömmar hen har, osv. Det betyder inte att det du skriver ner behöver vara med i själva historien.
Vi avslutade vår workshop om att bygga karaktärer med en frågestund. En av deltagarna ställde en fråga om just antagonisten: “Måste antagonisten vara tydlig i början?”
Mitt svar är nej, det kan ta ett tag innan antagonisten kommer in i bilden. Ofta dyker antagonisten upp först vid katalysatorn.
När du skriver ditt råmanus är det bra om du känner till alla dessa saker om karaktären. Det betyder inte att du måste få in allt i råmanuset. Men ju mer, desto bättre, eftersom det då blir enklare för dig att redigera. Men du kan också välja att redigera in en del saker när du skrivit klart hela din historia och har koll på allt som händer. (Ta gärna del av min gratis redigeringsguide 60+ frågor & tips inför redigering).
Jag hoppas att du känner att du har fått lite verktyg nu att bygga vidare på dina karaktärer när du skriver din roman.
Vill du lära dig mer, är du välkommen in i gemenskapen i Skrivmaskinen.
HÄMTA PDF
33 sidor med frågor och tips som hjälper dig att redigera din historia.
HÄMTA PDF
En grundlig genomgång i 10 delar, totalt 54 sidor. Lär dig att skriva scener, så att läsaren dras med i din historia.
Om Mig
Tjänster
KURS
Blogg
Kontakt
Hej, Det är jag som är Marita. Förutom att jobba som lektör och redaktör är jag, Precis som du, en person som älskar att skriva.
Efter att ha jobbat över tio år med manus och text i olika former, är jag en van läsare. Din text är i säkra händer hos mig, vare sig du anlitar mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.
Till Toppen
Lektören svarar på frågor
HEM