Hitta din bokidé var fokus på vår första digitala workshop i Skrivmaskinen – Vägen till publicering. Många deltagare slöt upp och är så laddade att ta nästa steg i sin dröm att skriva en stor roman.
Men, som vi alla vet, att skriva en roman innebär många utmaningar. Du behöver hålla ångan och motivationen uppe i veckor och månader. Ska du lyckas med det behöver du hitta en bokidé du verkligen brinner för.
Och hur gör du då för att hitta din bokidé? I vår workshop tittade vi på en rad olika verktyg. Här är några av dem:
- Skriv vad du vet och vad du kan, är ett klassiskt tips, att ta inspiration från sitt eget liv
- Använd fotografier att fantisera kring
- Finn inspiration i nyhetsartiklar
- Att flödesskriva utan att tänka, kan hjälpa dig att komma djupare i din egna känslor
- Att utgå ifrån det du är rädd för kan väcka starka känslor
Många av Skrivmaskinens medlemmar är redan igång och har hittat vad de vill skriva om på det här sättet:
“Jag satt varje dag och flödesskrev 15 minuter under en vecka”, “Jag tar en mening ur en bok och flödesskriver från den”, “Jag sitter och tittar på personer på ett fik och fantiserar vilken relation de har”, är några röster från deltagarna på workshopen.
En del har inte hittat bara en idé, utan flera. Utmaningen här är att behöva välja mellan dessa. Vad gör du då? Hur väljer du en idé? Hur vet du att du väljer rätt? Det första du behöver fundera på är:
Vilka skrivmål har du?
Är det någon av dina två (eller fler) idéer som passar bättre till det mål du har?
Ett exempel: Om du redan skriver på en serie och har skrivit två delar av tre och sedan får för dig att du vill skriva en feelgood roman, då kanske det är viktigare att du skriver färdigt din serie först, för det är det mål du hade från början. Som skrivcoach är mitt råd till dig här – Håll dig till din idé och gör klart den först, om du inte upplever att det känns helt fel.
Ett annat sätt att komma vidare i valet av idé är att ställa dig frågan: Vilken idé hjälper mig att utvecklas som författare?
Om du är helt ny på att skriva en roman och har valet mellan en historia där du har bara en person som perspektivperson och berättare och en annan historia där det är fem olika perspektivpersoner, då kan det vara enklare att utvecklas genom att skriva den historia som bara har en perspektivperson. Läs mer om hur du ska tänka när du skapar karaktärer.
Läsaren behöver lära känna en karaktär och det är svårare att skriva en historia som har många olika karaktärer som berättare. Då hjälper det dig att utvecklas mer om du bara skriver om en person hela tiden.
Som lektör letar jag alltid efter möjligheter för ett manus att bli starkare och få större möjlighet att bli antaget till ett förlag, därför är det mitt tips om du skriver din första roman.
Men självklart handlar mycket av skrivande om passion och vad du brinner för. Så du behöver också fundera över:
Vilken historia längtar du mest efter att få skriva?
Du vill inte lägga ner massvis med timmar på något du inte är angelägen att skriva om. Du kan tänka så här: Om det här är den sista historien du får skriva innan du dör, vilken av dina idéer väljer du? Det är viktigt att hitta din bokidé, och inte någon annans bokidé, du vill skriva den historia som just du brinner för.
Drivet för den här historien ska hålla i sig i 35-45 kapitel eller cirka 80 000 ord. Det är viktigt att din idé är något du känner dig peppad på.
Om du befinner dig i valet och kvalet mellan två olika idéer, kan det hjälpa att börja provskriva på dem. Då känner du ganska snabbt vilken idé du har kommit längst med.
Vilken idé känns mest tydlig och är enklast att bygga en outline kring, eller ett större synopsis?
I en av dina idéer kanske du vet ganska tydligt vad som ska hända hela vägen, vilka karaktärer ska vara med, vilka karaktärslögner och brister de har. I den andra historien vet du bara fragment, då blir det mer jobb att skriva idén som inte är lika mogen och utbyggd.
När jag lektörläser en text tittar jag bland annat på strukturen i en berättelse, karaktärsutveckling och hur historien hänger ihop.
Om ditt mål är att bli utgiven författare, kan du också behöva fundera över vilken av dina idéer som är mer unik.
Vilken idé är mest originell?
Det handlar om vilken historia förlagen helst skulle ge ut och läsarna helst läsa. Har du en historia som är lik många andra och en som är väldigt speciell, är det fördel att välja den som är mest originell. Chansen att bli utgiven är större då.
När du väl har bestämt dig för din bokidé, kommer du till steg två.
Hur blir idén till en historia?
Att veta vad din huvudperson/protagonist vill är a och o när du skriver en roman. Din huvudpersons mål är vad som driver honom eller henne genom hela historien. Du som författare behöver också veta varför din huvudperson vill det här.
När du har målet klart för dig är det dags att skapa konflikt. På så sätt fångar du läsaren och skapar en framåtrörelse. Vilka hinder möter din huvudperson när denne försöker uppnå målet? Vilka konflikter uppstår?
Oftast är antagonisten en person, men det kan också vara naturen som sätter stopp för saker och ting och inre konflikter.
Absolut avgörande – Vad står på spel om protagonisten inte når målet?