GRATIS
60+ frågor och tips inför redigering
Att skriva scener för författare
Lista med förlag och agenter
navigera
Efter att ha jobbat över tio år med manus och text i olika former, är jag en van läsare. Din text är i säkra händer hos mig, vare sig du anlitar mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.
Gratis guide
Se till att du har redigerat ditt manus innan du skickar till förlag
LÄS MER
I förra delen i denna serie lärde du dig att en scen ska utspelas sig på en liten tidsrymd, och att saker och ting ska utspela sig steg-för-steg och inte i sammanfattande form. Du lärde dig att en scen ska innehålla ett mål (som din POV-person* har), en konflikt eller gärna flera konflikter samt gärna avslutas med en katastrof (att din POV-person inte uppnår målet i scenen, eller uppnår det men då blir saker värre). Nu ska vi gå vidare och prata mer om scenens början.
*POV-person (point of view-person eller perspektivperson) är den person vars synvinkel läsaren ser historien från, ex. ”Emma ville ha en katt. Hon undrade om mamma skulle säga nej igen.” Emma är POV-person.
Långa scener är de scener som är 15 sidor eller mer. Korta scener landar på under 10 sidor.
I en roman är det bästa att växla mellan långa och korta scener. Anledningen är att det är bra med denna variation. Finns där för många långa scener, är risken att romanen blir långsam (det handlar alltså om tempo). Om det å andra sidan finns för många korta scener kan romanen kännas uppbruten och läsaren får aldrig andas och falla in i den drömmande känsla som en roman kan skapa.
Alla författare jobbar olika. En del tycker om att skriva långa scener, andra korta. Det finns inget rätt eller fel.
Om du vill att tempot i romanen ska sakta ner, skriv en lång scen.
Om du har mycket dialog i en scen, gör den gärna lång.
Om du har en karaktär som pratar korthugget och tänker korthugget, kan korta scener vara bra att nyttja när den karaktären är POV-person i en scen.
Korta scener snabbar upp tempo, speciellt efter en lång scen.
Du kan lätt nyttja flera korta scener i ett och samma kapitel.
Varje scen har en början, en mitt och ett slut. När det gäller scenens början så ska den introducera handlingen i just den scenen (i en roman är den första meningen och stycket viktig/t, men i varje scen är också första meningen/första stycket viktig/t, för att läsaren snabbt ska orientera sig och förstå vad denna scen kommer att handla om, vilken/vilka karaktärer den handlar om och var dessa karaktärer befinner sig).
Var i historien befinner sig dina karaktärer sig nu? Var befann de sig sist läsaren träffade dem? Här menar jag inte miljömässigt, utan var i intrigen de befinner sig. Om du t.ex har en karaktär som i senaste kapitlet körde på en person med sin bil, och i nästa scen umgås med sina vänner på en bar som om inget hänt, måste läsaren snabbt få veta vad som pågår, vad som hänt med personen som din karaktär körde på. Glöm inte vad som hände din karaktär i din senaste scen.
Vad är det viktiga som kommer att avslöjas i denna scen?
Tänk på att det är viktigt att introducera din karaktär (oftast din huvudperson, men ibland en annan karaktär) i scenen. Om det tar för lång tid innan en karaktär kliver in i scenen, riskerar du att tappa läsaren. Vänta helst inte mer än två-tre stycken innan en karaktär dyker upp.
Och viktigt är vad din karaktär vill i scenen (som jag skrev i förra delen). Men detta mål i scenen ska också vara kopplat till vad karaktären vill i romanen. Om du har en polis som vill fånga en mördare i en roman, är det logiskt att polisen i en scen har som mål att förhöra en misstänkt. Men det är inte lika logiskt att samma polis i en scen vill bestiga Mount Everest eller resa jorden runt eller söka jobb som läkare. Alla scener i historien om din polis ska vara kopplade till det övergripande målet hen har i historien.
Om du ska inleda scenen med aktion (med aktion menar jag här inte slagsmål och biljakter, utan att saker sker; en karaktär gör något), kliv rätt in i det som sker. Förklara inte. Det är vanligt att författare vill förklara, för att man tror att läsaren inte ska förstå, eller för att man vill bygga upp spänningen. Men du kan gå rakt på sak. Titta på följande scenöppningar:
”Sven satt vid baren med ett glas öl framför sig. Han funderade på om han skulle gå fram och klappa till den stöddiga killen som betedde sig illa mot flickvännen. Sven reste sig, lämnade ölen vid baren och gick i riktning mot paret. Kvinnan satt inklämd i en soffa, mannen skrek åt henne, kallade henne hora. Sven knackade killen på axeln. Killen vände sig om och blängde på honom.”
”Sven slog till killen med en rak höger.”
Den senare versionen sätter läsaren mitt i aktion. Och läsaren undrar ”Vad händer? Varför slår Sven till killen?” Medan den första versionen förklarar allt innan Sven agerar.
Du kan inleda din scen med sammanfattning, men var försiktig med det, då det är lätt att du tråkar ut läsaren om det pågår för länge. Sammanfattning som inleder en scen borde främst användas när läsaren behöver lite information för att förstå aktion som ska ske i scenen direkt efter sammanfattningen, eller om det sparar tid att sammanfatta.
Du kan också inleda med miljö i en scen. Om du ska göra det, ska miljön som du skildrar vara viktig för karaktären i scenen.
Vanligt är att man inleder med miljö om det är en speciell miljö som karaktären befinner sig i.
Om du inleder med miljöskildring är det viktigt att du genom miljön visar hur din karaktär känner sig; miljön ska spegla din karaktärs känslor. Om hen är arg, sitter hen antagligen inte och njuter av rosornas doft i trädgården, utan hen ser snarare de vassa taggarna.
Tänk också på detaljerna i miljön. Det räcker inte med att bara skriva ”Det var en solig tisdag.” Du behöver vara mer specifik än så. ”Den här tisdagen var solen så het att hans älskade schäfer skulle dö i baksätet på Chevan."
HÄMTA PDF
33 sidor med frågor och tips som hjälper dig att redigera din historia.
HÄMTA PDF
En grundlig genomgång i 10 delar, totalt 54 sidor. Lär dig att skriva scener, så att läsaren dras med i din historia.
Om Mig
Tjänster
KURS
Blogg
Kontakt
Hej, Det är jag som är Marita. Förutom att jobba som lektör och redaktör är jag, Precis som du, en person som älskar att skriva.
Efter att ha jobbat över tio år med manus och text i olika former, är jag en van läsare. Din text är i säkra händer hos mig, vare sig du anlitar mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.
Till Toppen
Lektören svarar på frågor
HEM