GRATIS
60+ frågor och tips inför redigering
Att skriva scener för författare
Lista med förlag och agenter
navigera
Efter att ha jobbat över tio år med manus och text i olika former, är jag en van läsare. Din text är i säkra händer hos mig, vare sig du anlitar mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.
Gratis guide
Se till att du har redigerat ditt manus innan du skickar till förlag
LÄS MER
Att skriva dialog. Ibland kan bara de orden få författare att spärra upp ögonen. "M-men jag kan inte skriva dialog", säger de.
Eftersom jag arbetar som lektör och skrivcoach, så vet jag att många författare kämpar med att skriva dialog. Det finns ett stort inre motstånd. Därför ska vi titta på hur du kan få dialog att fungera. Ladda hem 7 övningar som hjälper dig att utveckla ditt dialogskrivande.
Dialogens två viktigaste funktioner i berättelsen är att visa vem din karaktär är och att driva handlingen framåt. Men hur blir dialogen levande och trovärdig? Hur kan den öka spänningen? Driva upp tempot? Kan dialogen bidra till att romanen blir antagen av ett förlag?
Det väldigt få böcker som inte har dialog alls, även om det förstås existerar. De flesta böcker har en blandning, där dialogen tar en liten plats i historien. Jag brukar rekommendera att man inte skriver för mycket dialog heller, eftersom texten då kan bli jobbig att läsa och blir mer som ett teater- eller filmmanus. Att sätta gränsen vid max 30% dialog är en bra riktlinje. Men, som med allt annat, finns det fantastiska böcker som har mer dialog än så. Ett exempel är Möss och människor av John Steinbeck. Steinbeck skrev dock denna roman med syfte att den skulle kunna spelas på teater, så det är något att ta i beaktande när du läser den (jag rekommenderar den, om du inte har läst den - läs den redan idag).
Det är naturligt att man pratar. Därför är det naturligt att man har med tal i text. Det är det snabbaste sättet att visa vem din karaktär är. I talet avslöjas status och attityd. I dialogen avslöjas också din karaktärs mål, motivation och inre konflikt, genom vad hen säger och inte säger. Du kan exempelvis ha en karaktär som tänker en sak men säger en helt annan.
Dialog är också ett bra sätt att ge din karaktär en unik röst. Därför är det viktigt att dina karaktärer inte låter för lika. Du kan träna på olika röster genom att skriva i första person perspektiv (jag) från flera olika karaktärers perspektiv.
Dialogen ska driva handlingen framåt. Har du ingen dialog är risken stor att tempot i texten blir långsamt. Här får man dock se upp, en fallgrop är att ha för mycket dialog. För mycket dialog kan nämligen dra ner på tempot. Som jag skrev tidigare, undvik helst att skriva mer än 30% dialog i din historia.
Genom dialog kan du öka spänningen och trappa upp konflikten i din berättelse och samtidigt väva in viktig information. Tänk dock på att inte använda dialog för att pracka på läsaren massvis med information. Det blir tungt för läsaren om dina karaktärer bara pratar om information. Läsaren vill ha spänning mellan karaktärerna och det får hen genom att det finns konflikter, genom att karaktärerna inte säger vad de menar, osv. Läs mer om hur du får in konflikt i din historia.
Dialogen ska vara tajt och inte ha en massa utfyllnadsord. Du ska inte skriva exakt som folk pratar. Det ska låta naturligt, men inte som ett transkriberat samtal med massa upprepningar och småord. Om du lyssnar till ett samtal på exempelvis ett tåg, så kommer du att höra att det alltid finns en massa ord och upprepningar. Dessa vill du inte ha med i text. Dialogen ska vara så tight som möjligt men ändå säga mycket.
Ett tips på en bok med fantastisk dialog är Förtvivlade människor av Paula Fox.
Dialog skapar luft på textsidan. Det är lätt som läsare att bli avskräckt om det är packat med text överallt. Därför är det också bra att skriva dialog i din historia. Även förlagsfolk kan bli avskräckta om de får in ett manus som saknar luft på sidorna. Skickligt skriven dialog kan öka chanserna att få din roman antagen.
Tycker du det tar emot att skriva dialog? Mitt råd är att ta en månad och bara skriv dialog. Variera rösterna. Lyssna på människor runt dig. Läs böcker med dialog. Läs textermanus. Kika på filmmanus. Titta på film och serier och lyssna specifikt till hur karaktärerna talar. Skriv massor - Practice makes perfect!
Den största utmaningen med att skriva bra dialog är oftast att hitta den unika rösten för varje karaktär. Alla har olika röster när de pratar. Lyssna på hur folk i din vardag pratar. Fundera över hur personer i din familj eller vänskapskrets pratar. Vilken bild får du av människor baserat på vad de säger?
Hur någon talar beror också på ålder, uppväxt, social bakgrund och vilken jargong som finns på personens arbetsplats. Kön kan också spela in. Studier visar att män använder längre repliker än kvinnor. Män ställer oftare frågor för att få svar medan kvinnor oftare ställer frågor för att konversera.
Skapa en lista med dina viktiga karaktärer. Skriv in om de pratar med långa eller korta meningar. Någon kanske använder sig av speciella uttryck? Kalle kanske alltid ska vara rolig när han pratar medan Ebba är pessimistisk. Skriv ner vilka speciella ord de använder. När du redigerar kan du avsätta tid och gå igenom dialogen så att dina karaktärer inte pratar för lika.
Vet du vad din karaktär vill är det lättare att skriva dialog. Skriv därför ner person A:s mål och person B:s mål. Det hjälper dig att komma igång.
Variera talmönstret. Alla svär inte på samma sätt. Personer talar olika beroende på miljö och situation de befinner sig i, om de är hemma eller på jobbet.
Mitt råd är att vara försiktig med dialekt. För mycket dialekt kan utesluta många läsare. Vill du ha med dialekt, låt en bikaraktär prata i dialekt, inte huvudpersonen. Och vill du skriva en historia med bara dialekt - gör det. 🙂 Det finns författare som har gjort det. Var bara medveten om att det kan vara svårt för läsare som inte förstår den dialekten, att hänga med.
Hur kommer man då igång med att skriva dialog?
Ett sätt är att visualisera en speciell händelse. Försök tänka dig in i hur din karaktär låter. Det är också viktigt att tänka på att dina karaktärer ska ha en egen röst, inte din röst.
Skriv massvis. Censurera inte dig själv. Ingen annan behöver läsa det du skriver. Det gör inget om det inte är perfekt från början (eller någonsin). Träning gör dig bättre på det du gör.
Öva dig att, i jag-form, skriva som någon som inte är som du eller har samma åsikter som du. Ladda hem 7 övningar som hjälper dig att utveckla ditt dialogskrivande.
Låt någon annan läsa det du skrivit och se om de kan urskilja vem som talar. Läs dialog tillsammans med någon annan, så hör du lättare om det låter naturligt och om du själv kan säga replikerna på ett naturligt sätt.
Testa att först enbart skriva massvis med dialog som ska vara med i din scen. När du skrivit dialogen - börja väva in annat: miljö, beskrivning, kroppsspråk, känslor, tankar mm.
Fundera på om du kan flytta karaktärerna till en miljö där det händer saker medan de pratar. När jag lektörsläser manus är det inte ovanligt att karaktärerna sitter och pratar på kaféer, vid köksbord eller på en parkbänk. De sitter hela tiden stilla och ingenting händer. Kan du hitta en ny spännande miljö? Gör det. Och låt gärna karaktärerna röra sig i miljön och göra saker.
Det naturliga mönstret för en människa är att något händer, man reagerar, man agerar och sedan säger man något. Alltså motivation – känsla/reaktion – handling – tal.
Här följer ett exempel på fel ordning som jag ofta ser när jag lektörsläser:
”Hon fångade äpplet som han kastade.”
Man förstår logiken, men det blir fel ordning. Den korrekta ordningen är exempelvis:
"Han kastade äpplet. Hon fångade det."
Vi skriver inte alltid ut hela mönstret, men det är viktigt att ordningen är korrekt. Handligen sker alltid innan talet.
Med detta hoppas jag att du fått några verktyg att ta dig an dialogskrivandet. Glöm inte att ladda hem 7 övningar som hjälper dig att utveckla ditt dialogskrivande.
Vill du lära dig mer är du välkommen till Skrivmaskinen kurs som öppnar under hösten 2022. Skriv upp dig på väntelistan, så får du ett specialerbjudande innan vi kör igång.
HÄMTA PDF
33 sidor med frågor och tips som hjälper dig att redigera din historia.
HÄMTA PDF
En grundlig genomgång i 10 delar, totalt 54 sidor. Lär dig att skriva scener, så att läsaren dras med i din historia.
Om Mig
Tjänster
KURS
Blogg
Kontakt
Hej, Det är jag som är Marita. Förutom att jobba som lektör och redaktör är jag, Precis som du, en person som älskar att skriva.
Efter att ha jobbat över tio år med manus och text i olika former, är jag en van läsare. Din text är i säkra händer hos mig, vare sig du anlitar mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.
Till Toppen
Lektören svarar på frågor
HEM