2020-03-30 var dagen jag skickade in mitt första feelgoodmanus till ett stort förlag. Det är fyra år sedan och jag har lärt mig så otroligt mycket om att skriva och om förlagsvärlden under dessa år.
Svaren som dröjer
I april mejlade jag förlaget och frågade hur lång väntetid de hade för författare som skickat in sina manus. Svaret blev att det kunde ta upp till ett år innan de skulle läsa mitt manus och höra av sig till mig. 2021-02-22 fick jag ett mejl från förlaget:
Hej Ellinor!
Jag är medveten om att det här svaret har dröjt väldigt längre och det ber vi om ursäkt för.
Vi har hunnit läsa ditt inskickade material och är väldigt intresserade av att läsa manuset i sin helhet.
Vilket spännande mejl! Självklart skickade jag mitt manus till förlaget och 2021-03-03 kom svaret.
Tack för att vi fick läsa ditt manus. Det är ett intressant manus, men som behöver extra bearbetning innan det är redo att bli antaget av oss. Därför måste vi i dagsläget tyvärr tacka nej till en utgivning.
Här nedan har jag gett dig lite konstruktiv kritik som du kan tänka på om du vill redigera ditt manus igen.
Jag fick många bra tips och ville så klart redigera mitt manus när de blivit så intresserade av det. Jag nådde dock inte hela vägen fram och förlaget skrev:
Om du skriver ett nytt manus med mycket kärlek och personlig utveckling så skicka in det till oss. Och vi lovar att det inte ska ta ett år innan vi svarar.
“Kanske vi möts igen” blir antagen
Jag började genast att skriva Kanske vi möts igen. Den 8 juni var jag klar med ett första utkast av mitt manus. Jag hade skickat det till flera testläsare, därefter till en lektör och till slut även en korrekturläsare. Jag hade skolavslutning med min klass som slutade årskurs 6 efter tre år med mig som lärare och mentor. Sex dagar senare hörde förlaget av sig:
Vi har hunnit läsa din fina berättelse och vi vill väldigt gärna ge ut manuset! Det är en väldigt mysig berättelse som också berör och tar upp svåra ämnen. Väldigt bra skrivet!
Glädjen var total. Så otroligt roligt. Efter att ha pratat med förlagschefen om förlagets möjligheter kring marknadsföring skrev jag på avtalet och den sommaren arbetade jag intensivt med flera redigeringsrundor. Vi var klara med redigeringen i augusti och sedan blev det en lång väntan.
Förlagsprocessen
I januari 2022 fick jag fem omslagsförslag från förlaget och sedan startade processen kring utgivning på allvar. I april blev boken verklighet och i augusti 2022 fanns den också tillgänglig som ljudbok på Storytel. Det var verkligen en spännande resa och jag är glad att jag fick så mycket pepp och stöd från förlagets lektör och redaktör.
Jag tror att många författare drömmer om att bli upptäckt av ett förlag som verkligen älskar författarens sätt att skriva. Ett förlag som gör allt för att få ha författaren under sina vingar och som kan författarens manus på sina fem fingrar. Ett team som arbetar tillsammans för att slipa diamanten så att den glittrar ordentligt när det är dags för utgivning.
Hybridförlag & egenutgivning
Min bok blev inte den populära boken som alla ville läsa, men jag gav inte upp. Förlaget ville inte ge ut uppföljaren, men det ville jag. Jag valde ett hybridförlag för utgivning av uppföljarna Möten vi aldrig glömmer och Benellys forever.
Utgivningen på det traditionella förlaget tog nio månader från avtal till utgivning. Vid hybridutgivningarna har den tiden halverats vilket innebär att det tagit fyra- fem månader från avtal till utgivning.
Under tiden som jag väntade på att skriv avtal med hybridförlaget skrev jag ytterligare en bok i samma serie och valde att ge ut den via en egenutgivningstjänst. Tistlar på min grav handlar om André som finns med i första boken, Kanske vi möts igen. Jag beställde hem fyrtio exemplar av Tistlar på min grav när jag gav ut den i september. I dagarna tog böckerna slut och jag har beställt fler.
Benellys Forever
Visst vore det fantastiskt om det vilar en oupptäckt bestseller i mitt senaste manus, Benellys forever. Men oavsett hur jag lyckas att nå ut med mitt senaste manus så kommer jag fortsätta att skriva och ge ut böcker. Nu när jag provat alla tre utgivningsalternativen: traditionell -, hybrid- och egenutgivning så vet jag att det inte varit stor skillnad för mig i antalet sålda böcker. Därför känner jag mig idag mer fri att själv välja om jag vill vänta på att ett traditionellt förlag ska upptäcka mitt manus, betala för ett samarbete med hybridförlag eller ha kontroll på hela processen och ge ut boken själv. Jag är väldigt tacksam över att jag fått vara med om de olika utgivningsprocesserna.
Ge inte upp!
Jag vill uppmuntra dig som upplever att du badar i refuseringar att inte ge upp. Och om du inte orkar vänta så gå en annan väg, traditionell utgivning är fantastiskt, men långt ifrån enda möjligheten för dig att nå ut med din unika bok.
Här hittar du mer information om Ellinor Wikman
Läs mer om Ellinors senaste bok
Här kan du läsa fler gästbloggar
Läs om Mattias Edvardssons skrivresa.
Läs “Har du fått refuseringar? Jättebra!”