Att hantera refuseringar
När man får en refusering kan det kännas tungt, men man kan också tänka så här: någon läste mitt manus. Någon tog sig tid att sitta ner och läsa just mitt manus. Hur coolt är det? Så stålsätt dig inte för refuseringar, utan fokusera på de möjligheter som kan uppstå när du skickar iväg din bok till förlag.
Även om någon tackat nej, kan någon annan tacka ja. Hur någon reagerar på din text är subjektivt. Det viktiga när du skickar iväg ett manus är att du känner att du gett ditt allt (du har suttit ner och kramat ut blod på pappret, som Hemingway sa, och du har skrivit om och redigerat ditt manus hundra gånger).
Jag skickade iväg mitt första manus alldeles för tidigt. Det var inte redo att läsas kan jag känna så här i efterhand (det blev också refuserat). Efter det hade jag istället svårt att släppa iväg mitt manus. Var det riktigt färdig? Men någon gång måste man ge det vingar och skicka ut det i världen.
Det positiva med refuseringar
Alla refuseringar jag har fått har gjort mig tuffare. De har också fått mig att inse att förlagsvärlden är en business. Förlag vill tjäna pengar. Därför söker de böcker de känner att de kan backa 100%. Det är förståeligt. Naturligtvis tycker man att ens manus är annorlunda och fantastiskt och naturligtvis kommer de älska just den här boken. Men om de inte gör det, är de inte rätt förlag för dig.
När jag äntligen fick mitt förlagskontrakt, var det med ett förlag som älskade min roman och deras passion syntes i allt de gjorde omkring min bok. Det är oslagbart. Man vill inte att någon halvsatsar på en. Så om någon tackat nej, var det inte rätt partner för dig. Jag skriver ”partner”, för man måste jobba tillsammans.
Refuseringar är också bevis på hur modig du är. Du har börjat ta dig själv på allvar som författare och det är inte helt självklart att man gör det. När du tar steget att skicka iväg ett manus säger du till världen: ”Jag är redo att ta nästa steg på min författarbana”. Bara det att du faktiskt har skrivit ett helt manus ska firas i sig! Vi firar alldeles för lite i livet, så gläd dig över varje framsteg, hur litet eller stort det än är.