2. Var kreativ
Gör andra kreativa saker än att skriva. Vissa dagar eller veckor kanske du inte känner för att skriva. Du längtar efter något annat. Kanske tecknar du. Eller bygger bilmotorer. Du kanske målar eller sjunger. Eller syr kläder. Vadsomhelst som sätter igång din kreativa sida.
Under tiden jag studerade till fotograf skrev jag knappt något alls på två år. När jag sedan åter satte mig för att skriva, tänkte jag att jag hade förlorat min skriv-muskel, att jag skulle vara sämre på att skriva än jag varit ett par år innan. Men så var det inte. Jag hade blivit bättre, speciellt på att stanna upp vid detaljerna, att se saker. Antagligen för att det är en så viktig del av fotografi, och en sak som jag hade utvecklat under min tid på fotoutbildningen.
Var inte heller rädd för att testa nya saker. Det kan t.ex vara att enbart skriva poesi en månad, istället för att skriva i din vanliga genre som exempelvis är fantasy. Det kan vara att enbart skriva miljö en månad. Eller att bygga pepparkakshus eller spela piano. Gör saker som du känner dig inspirerad av.
3. Härma
Har du en favoritförfattare? Prova att härma henne eller honom. Skriv av några meningar ur en bok, och försök sedan att fortsätta i samma stil som din favoritförfattare.
Det finns inget fel i att härma. Du lär dig på det sättet. Tänk på små barn; de härmar allt som vuxna gör. Sedan är ju meningen att du ska skriva på ditt sätt, och det gör du efter ett tag, precis som små barn också skapar sin egna personlighet. Givetvis kan du inte publicera något där du skrivit av någon annans exakta ord, men du kan lära dig av det. Och så småningom har du lärt dig av flera olika författare, och på det viset närmar du dig din egna röst.
Så ta fram en bok du älskar. Börja med att skriva av några meningar, för att komma in i stilen. Fortsätt därefter historien, som om den vore din egna. Kika då och då tillbaka på hur din favoritförfattare gör. Hur beskriver han/hon miljön? Titta på kapitlen: Hur inleder författaren varje kapitel? Hur ser dialogen ut? Hur avslutar författaren kapitlen?
Att analysera en bok du gillar är bra. Testa att läsa som en författare. Kanske inte en hel bok; du vill ju njuta av lässtunden också, men ett kapitel eller två. Vad är det som gör att du tycker om den boken/det kapitlet? Vad mer exakt gör författaren? Hur kan du göra något liknande?
I Skrivmaskinen läser vi varannan månad en roman eller kortare text som vi analyserar. Det är bra att som författare träna på att se text på att annat sätt än att enbart läsa den för njutning. Det är bra att fundera på varför man tycker om en viss text, eller varför man ogillar den. Gör det du också. Fundera på om det är historien du gillar/ogillar. Eller är det en karaktär? Eller miljön? Kanske språket? Vad mer exakt i språket?