Bli en bättre författare
Serie i fyra delar:
Läs del 2 här
Läs del 3 här
Och här hittar du del 4
Hur kan du bli en bättre författare? Hur ska jag utvecklas och lära mig mer om skrivandet och dess hantverk? Det är vanliga frågor som jag får när jag jobbar som skrivcoach och lektör. Och svaret är inte alltid glasklart. För det finns ju så många olika sätt att bli bättre på en sak. Men tips nummer ett för att du ska bli en bättre författare är att skriva, om och om igen, timme efter timme, dag efter dag.
1. Skriv
Du har hört det förr. Practice makes perfect.
För att bli en bättre författare, kan du inte bara prata om att skriva. Du måste skriva. Var inte en av alla som berättar att de skriver en bok, när de i verkligheten skrivit två sidor och sedan inte tagit upp skrivblocket ur byrån (eller dokumentet på skärmen) på åtta år. Var inte heller en av dem som skrev en bok för trettio år sedan, och därefter inte skrivit en mening.
Om du vill skriva, måste du skriva, inte enbart prata om att skriva. Var inte en drömmare! Var en person som tar tag i saker och får saker och ting att ske. Ta tag i det du älskar och drömmer om. För att bli bättre på att skriva, måste du sätta dig ner och skriva. Ju mer du skriver, desto bättre blir du. Det betyder inte att du måste skriva varje dag, eller ens varje vecka.
Ge inte upp enbart för att du varit tvungen att ta en paus från skrivandet några dagar eller veckor. Det finns en väg tillbaka, även om den vägen ibland känns extremt tuff. Att skriva är ungefär som att träna en muskel: Har det gått länge sedan du tränade din skrivmuskel, kommer det att vara svårt att börja igen. Men så fort du börjar skriva igen, får din skrivmuskel träning, och du kommer snabbare in i flow.
Skriv så ofta du har möjlighet. Ta med ett block var du än befinner dig. Skriv på bussen, i tåget, på lunchen, på kaféet, i toaletten, i badkaret. Jag har till exempel alltid med mig min bärbara dator när jag åker tåg eller buss.
Våga låta det bli dåligt. Du måste inte visa texten för någon förrän du är redo. Har du en dålig dag? Tänk: Idag ska jag skriva den sämsta text jag kan!
2. Läs
De flesta som vill skriva, brukar vara duktiga på att läsa. Så läs! Läs det du vill, det du tycker är bra och spännande. Strunta i att lyssna på de som säger åt dig vad du måste läsa. Det finns inga måsten! Du måste inte läsa Nobellitteratur för att bli duktig på att skriva. Du måste inte läsa James Joyce bara för att farbror Arne sagt att alla stora författare har läst honom. Läs både känd och mindre känd litteratur, läs nobelpristagare, barnböcker, ungdomsfantasy, deckare, läs tidningar, läs på flingpaketen.
När jag började på Författarskolan vid Lunds Universitet, hade jag nästan inte läst någonting som andra ansåg var viktiga böcker att läsa. Jag fick en känsla av att jag inte hörde hemma bland alla som läst litteraturvetenskap och hade koll på en massa författare jag aldrig hade hört talas om. Men så fick jag fina ord om mitt skrivande, och insåg att det ju faktiskt var därför jag var där: för att utveckla mitt skrivande. Och att jag kunde skriva trots att jag inte hade läst alla viktiga böcker.
Läs det du vill! Fördjupa dig inom den genre du själv vill ge ut. Läs böcker som inspirerar dig, inte böcker som inspirerar farbror Arne!
3. Skaffa en skrivrutin
Jobb. Middag. Bebisblöjor. TV-serier. Sova. Jobb. Dagismöte. Handla. Middag. Slappa på soffan. Sova. Upp och gymma tidigt. Lunch med Sixten. Frissan. After Work med Pia och Lena. Bilbesiktning. Rensa i trädgården. Jobb. Influensa. Skjutsa Pelle till stallet och Anna till fotbollen.
Ja, det är inte underligt att det är svårt för många att få tid till skrivandet. Surfar man runt på sociala medier kan man lätt känna sig som en latmask, ty många där ute verkar ha en förmåga att klona sig själva: de jobbar heltid, de läser en kvällskurs på Folkuniversitetet, de har 2,5 barn och 35 vänner, de tränar 4 gånger i veckan och bjuder vänner på middag varje helg, de reser jorden runt en gång per år och tar minst en weekend-resa i kvartalet, de går på valpkurs med Fido, de volontärjobbar och de läser utan problem tre romaner i veckan. Japp, de har också en egen roman på gång. Själv sitter man i vardagsrumssoffan med morgonrock och spretigt hår och undrar hur man ska orka hålla ögonen öppna längre än till klockan åtta en fredag kväll. Och hur sjutton skulle det gå till att skriva?!
Är du inte en av dessa med förmåga att klona sig? Lägg upp ett schema inför kommande vecka. Mellan vilka tider skulle du kunna skriva? Jobbar du heltid? Kan du kliva upp en timme innan du vanligtvis brukar kliva upp? En halvtimme? Njuta med en kopp kaffe vid skrivbordet. Eller kan du stanna uppe en timme längre på kvällen och skriva? Kan du bestämma att du bara tittar på teve två kvällar i veckan, och resterande kvällar skriver du istället? Har du möjlighet att pendla med tåg eller buss till jobbet, och skriva på vägen? Kan du skriva under lunchen? Har du möjlighet att gå ner i arbetstid för att skriva?
Är du grymt social eller beroende av telefonen? Bestäm att du ska skriva vissa tider när ingenting får störa dig. Stäng av telefonen, eller sätt den på ljudlös.
Har du svårt att överge Internet? Ladda ner ett program som gör att du inte kan surfa under vissa tider. Själv använder jag “Self Control”. Där kan jag ställa in hur många timmar jag ska bli utelåst från nätet. Fantastisk uppfinning!
Här hittar du “Self Control“.
För PC-användare finns ex. “Cold Turkey“.