2. Tro på dig själv
Ok, så du är urusel på att skriva dialog. Och du kan ju ingenting om struktur. Du har aldrig skrivit längre än en sida text. Du har ju inte ens läst de stora klassikerna. Vem sjutton är du att tro att du skulle kunna skriva en historia, en roman till på köpet? Det finns ju så många där ute som skriver hundra gånger bättre än dig!
Alla kreativa människor känner på detta vis. Vissa dagar är man sämst i världen och borde inte tillåtas skriva ett ord till. Andra dagar ser man på sitt verk och bara: Jag är ju Fucking Mozart!
Tro på dig själv! Att skriva kan vara svårt. Men för varje gång du sätter dig ner och gör det, blir du lite bättre. Har du fått höra att du är kass på miljöbeskrivningar? Bestäm dig då för att du ska bli grym på miljöbeskrivningar. Skriv miljö varje dag i en månad, eller i ett halvår, eller ett år. Kämpa! En dag kommer du att vara duktig på att skildra miljö. Ge aldrig upp! skriver författaren Ida Andersen.
3. Gå en kurs eller anlita en skrivcoach
Vad kan vara bättre än att ha en deadline att jobba mot? Och någon att bolla idéer med, hämta inspiration från och få respons av?
För att lättare hålla igång ditt skrivande, bli en del av något! Kanske känner du någon, som liksom du, skriver. Bestäm att ni ska ses en gång i månaden, läsa och prata om varandras texter.
Jag har själv gått många kurser, och anlitat skrivcoach och lektör som har hjälpt mig framåt. Det är fantastiskt att få lämna sin text till någon annan, att ha ett datum för när man ska lämna in texten. Då blir, i alla fall jag, mer disciplinerad, och jag längtar efter att få lämna in text. Och efter att få tillbaka den med kommentarer och förbättringsförslag.
På alla kursen jag studerat har jag också haft deadline och fått möjlighet att lämna in text. Det finns en hel uppsjö med kurser. Bäst är förstås att läsa en kurs på orten där man bor eller i närheten, detta för att det då är lättare att träffa likasinnade som du kan umgås med, och när kursen är klar kan ni kanske ses och läsa och diskutera varandras texter.
Men en distanskurs fungerar också. Till exempel har jag startat Skrivmaskinen, där vi ses och diskuterar text, går igenom allt som har med skrivande att göra och där du kan ingå i en responsgrupp (allt digitalt).
Kan anlita en skrivcoach vara något för dig? Hur gör du när du skriver? Är du en planerare, som planerar allt i förväg? Eller planerar du inget alls? Eller befinner du dig någonstans mitt mellan dessa två? Fundera på vem du är och vad som kommer att hjälpa dig på bästa sätt.
Sätt dig ner och skriv ner vilka mål du har. Vad hindrar dig från att nå dessa mål? Och vad kan hjälpa dig att uppnå dem?