GRATIS
60+ frågor och tips inför redigering
Att skriva scener för författare
Lista med förlag och agenter
Efter att ha jobbat över tio år med manus och text i olika former, är jag en van läsare. Din text är i säkra händer hos mig, vare sig du anlitar mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.
Gratis guide
Se till att du har redigerat ditt manus innan du skickar till förlag
LÄS MER
Konflikt. Även om man försöker undvika dem i verkliga livet så är de nödvändiga i din berättelse, konflikterna. Konflikt är det som driver din historia. Se till att den finns med på varje sida i sin historia.
Som lektör och skrivcoach vet jag att en av de vanligaste orsakerna till att ett förlag refuserar ett manus är att det innehåller för lite konflikter. Författaren är för snäll mot sina karaktärer och då främst mot sin huvudperson. Man vill inte sätta sin huvudperson i för mycket trubbel, eftersom man som författare ju gillar hen.
Det är ett misstag. Du vill utsätta din huvudperson för massvis med trubbel. Läsaren läser för att få se hur din huvudperson löser sina problem och hanterar de konflikter som uppstår.
Om konflikt saknas, så finns det ingenting för läsaren att bli nyfiken på. Jag menar, föreställ dig att du läser en roman på 300 sidor där huvudpersonen bara har det skoj hela tiden. Hen får vad hen vill ha, alla är snälla mot hen, hen går mest runt och njuter av tillvaron, vinner på Triss, reser till fina platser, får kärlek, osv. Jag gissar att du, liksom jag, inte skulle läsa klart den romanen.
Din perspektivperson (vanligen huvudpersonen, men ibland en annan karaktär) måste ha ett problem som ska lösas. Läsaren älskar att oroa sig för saker och du vill att läsaren ska undra hur det ska gå.
Grunden för berättelsen är att din huvudperson har ett mål och möter motstånd längs vägen. Finns inget mål och motstånd, så finns det inget som driver berättelsen framåt. Tanken är att du ska göra det så svårt som möjligt för din huvudkaraktär.
När jag lektörsläser texter ser jag ofta att det går för lätt för karaktären. Det saknas ett ordentligt motstånd och ingenting händer.
Varje scen behöver innehålla motstånd och någon typ av kamp. Om det saknas konflikt i en scen ställer man sig frågan varför den scenen är med överhuvudtaget.
Konflikt innebär att det finns ett motstånd. En friktion. Det behöver inte vara skrik och slagsmål, utan kan vara något mer subtilt. Någon vägrar att prata, en person ignorerar en annan persons råd, eller vänner som inte kan enas om vad de ska göra på fredagskvällen.
Om du utgår från att din perspektivperson vill något (= har ett mål) så är konflikten de saker som hindrar hen från att nå det målet. Vi tar ett exempel ur en scen:
Kalle vill skilja sig från Vera; han har bestämt sig för att han ska berätta det i denna scen. Men så säger Vera att hon är gravid. Det är trubbel för Kalle. Kanske blir det mest en inre konflikt för honom, för hans pappa övergav hans mamma när han fick veta att hans mamma var gravid och Kalle har alltid lovat sig själv att aldrig göra något sådant. Nu kan Kalle inte säga att han vill skilja sig även om han vill det.
Vad karaktären vill (=målet) är alltså extremt viktigt. För om karaktären saknar ett mål, så saknas också konflikten. Se därför till att du vet vad din huvudperson (och eventuella andra perspektivpersoner) vill i historien. Och i varje scen.
Konflikter kan se ut på olika sätt. Men det är vanligt att det handlar om en protagonist och en antagonist, två personer som tycker olika om något. Det kan också handla om att en person tvingas välja mellan två saker, vilket blir en inre konflikt.
Din huvudkaraktär behöver heller inte nödvändigtvis kämpa mot en antagonist i form av en person. Antagonisten kan också vara:
-Samhället
-Miljön
-Teknologi
-Övernaturliga fenomen
-Karaktären själv. Här kan det handla om en brist eller ett beroende som personen behöver besegra för att nå sitt mål.
Börja med att fundera över vilket storymål din huvudperson har och vilken större yttre motstånd som står i vägen för att hen ska nå målet. Storymålet är det stora målet i din historia. Det kan exempelvis vara: gifta sig med Mr Darcy, hitta mördaren och se till att hen får sitt straff, hitta ringen innan världen går under, hindra antagonisten från att placera en bomb på ett flygplan. Det är alltså det stora externa som din historia handlar om.
Fundera sedan på vilka fler mindre konflikter din karaktär kan möta längs vägen. Gör en lista över alla konflikter som kan uppstå i din historia. Dessa ska vara kopplade till storymålet. Om du huvudperson vill hindra antagonisten från att placera en bomb på ett flygplan, är det märkligt om din huvudperson plötsligt i flera scener kämpar med att träna inför maraton. Det hänger inte ihop med det stora storymålet.
Varje scen ska innehålla konflikt och din historia ska innehålla både yttre och inre konflikt. Den inre konflikten är jätteviktig och något som många författare glömmer bort.
Du kan tänka att en yttre konflikt ska kunna fångas av en kamera, medan en inre inte gör det. Tro, känslor, tankar och värderingar är exempel på sker du kan jobba med när det kommer till inre konflikt. Den inre konflikten kan också baseras på karaktärens lögn. Ofta har den inre konflikten sin grund i en yttre konflikt, något som har hänt och som påverkar karaktären psykologiskt.
Yttre konflikt är alltså något som man kan se. Inre konflikt kan man inte se, den kan dina karaktärer endast uppleva inom sig och den behöver du få fram genom vad din karaktär tänker (och i viss mån genom hur hen agerar och vad hen säger).
Ett effektivt sätt att skapa konflikt är att ha två karaktärer som vill olika saker. De har olika tro och olika övertygelse. Det uppstår därmed en spänning och friktion. Om du har en scen med två karaktärer, varav din ena karaktär är din huvudperson, fundera då på vad de båda karaktärerna vill. Se till att du vill saker som kommer att skapa konflikt. Det måste inte vara stora saker. Det kan t.ex vara två barn som båda vill ha den sista kakan.
Kanske din huvudkaraktär ställs inför ett val? Vill två saker samtidigt som konkurrerar mot varandra och hen tvingas välja? Din huvudkaraktär kanske hamnar i kris över att behöva gå emot en stark inre övertygelse för att rädda någon? Vad skulle din huvudkaraktär vilja men samtidigt inte vilja på grund av rädsla eller övertygelser?
Som författare kan du skapa konflikt i din berättelse genom:
-Dialog
-Att en karaktär sprider rykten och förtal
-Att en karaktär tiger, stänger ute den andra genom tystnad
-En karaktär som använder kroppsspråk för att irritera
-Någon som sviker ett löfte
-Att en person undviker konflikt och vänder ryggen till
Tänk på att du vill variera dig och inte hela tiden använda samma typ av konflikt.
När du skriver dialog kan du till exempel väva in konflikt genom att missförstånd uppstår. Kanske någon är sarkastisk? Den ena karaktären kanske lämnar mitt i samtalet när den andra vill lösa problemet? En av karaktärerna kanske är undvikande och börjar prata om något annat?
Upplever läsaren att en karaktär försöker dölja något så väcker det intresse.
Här kanske något börjar i en lek men slutar i ett bråk. En karaktär misstar någon för att vara någon annan. Eller en karaktär försöker försvara någon. Tänk hela tiden på vad det stora storymålet är och hur du ska ta din huvudperson på den resan.
Öva dig i att skriva scener. Det här är en av de viktigaste sakerna att kunna som författare och därför har jag skapat en gratis kurs i hur man gör det. Du hittar den här.
I höst kommer min efterlängtade kurs Skrivmaskinen – vägen mot publicering, som delvis är baserat på medlemskapet med samma namn. Här kommer du att få lära dig allt om hur du skriver en historia som fungerar. Skriv upp dig på väntelistan, så får du mer information om kursen när det närmar sig.
Det finns olika sätt för dig som författare att skruva upp konflikten för dina karaktärer, alltså göra konflikten mer betydelsefull för hen. Fundera på hur du kan göra målet viktigare för karaktären. Varför vill hen det hen vill? Vad är motivationen till att nå målet?
Om du har en karaktär som vill råna en bank för att bli rik så är det en rätt svag motivation. Om din karaktär vill råna en bank för att få pengar till en dyr experimentell operation som hens dotter måste genomgå för att inte dö är en betydligt starkare motivation.
Skapa en tydlig uppförsbacke för din karaktär i strävan att nå sitt mål. Det är grunden till allt. Få din karaktär att bry sig om något och hota sedan med att det kan tas ifrån hen.
-En stor konflikt ska pågå genom hela historien
-Konflikten ska eskalera
-De mindre konflikterna ska variera i storlek
-Låt dina karaktärer överraska läsaren i sitt sätt att reagera. Låt dem inte reagera på samma sätt hela tiden. En person som ofta är tyst kan till exempel helt plötsligt börjar skrika
-Försäkra dig om att det finns konflikt i varje scen. Fråga dig vad det är din karaktär vill i varje scen och vad som hindrar hen från att få det
-Se till att konflikten trappas upp ju längre in i historien du kommer
Redigering är jätteviktigt. Se till att du redigerar ditt manus innan du skickar det till förlag. Det är inte ovanligt att redigering tar mer tid än att skriva själva manuset. Och redigering innebär inte att du petar i meningar och byter ut ett ord till en synonym (även om det visst också kan betyde det). Här finns en lista med saker du ska tänka på när du redigerar ditt manus.
Ett vanligt fel jag ser när jag lektörsläser är att man glömmer bort att visa hur karaktären reagerar på det som händer. Läsaren vill ha en reaktion, annars tror inte läsaren att det som hände var viktigt för karaktären. Alla människor reagerar på saker som sker runt dem. Så glöm inte reaktionen.
Andra vanliga misstag hittar du här.
Ha också koll på vilken typ av konflikter som är mer vanlig i den genre du skriver i. I spänningsromaner är det till exempel mer vanligt med slagsmål än i Feelgood.
Lycka till med konflikterna! Ta dig lite tid i helgen och skriv ner en lista med konflikter som vore spännande att ha i din historia. Välj sedan en av dessa och skriv en scen baserat på den.
HÄMTA PDF
33 sidor med frågor och tips som hjälper dig att redigera din historia.
HÄMTA PDF
En grundlig genomgång i 10 delar, totalt 54 sidor. Lär dig att skriva scener, så att läsaren dras med i din historia.
Om Mig
Tjänster
KURS
Blogg
Kontakt
Hej, Det är jag som är Marita. Förutom att jobba som lektör och redaktör är jag, Precis som du, en person som älskar att skriva.
Efter att ha jobbat över tio år med manus och text i olika former, är jag en van läsare. Din text är i säkra händer hos mig, vare sig du anlitar mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.
Till Toppen
Lektören svarar på frågor
HEM