Serie i fyra delar:
Del 1 kan du läsa här.
Del 2 kan du läsa här.
Och här kan du läsa del 3.
1. Skriv snabbt, redigera långsamt
När du börjar skriva din text är det bra att stänga av redigerings-djävulen, den där hemska rösten som vill att varje mening i din text ska vara perfekt. Att sitta och redigera samtidigt som du skriver är inte den bästa metoden om du vill bli klar med manuset under din livstid. Då är det lätt att du tappar fokus och att den kreativa processen går förlorad.
Testa istället att sätta dig ner och flödesskriv, skriv snabbt och släpp alla prestationskrav. Är du en person som alltid måste redigera och tänka igenom varje mening i ditt huvud innan du skriver ner den? Börja då med att skriva rappt i fem minuter. Skriv utan att tänka, röriga meningar, felstavningar, hopp i tanken och idéer. Bara skriv, låt det flöda. Gör detta för att komma igång med att skriva snabbt.
När du redigerar ska du istället gå in i läsningen med inställningen här-finns-det-massvis-med-misstag. Det handlar alltså inte om att läsa texten enbart för njutningen, utan nu ska du ta fram redigerings-djävulen. Redigera ska du göra i omgångar (det kommer att gå långsamt, denna process tar oftast längre tid än att skriva råmanus). Du ska alltså inte gå igenom allt när du läser din text första gången efter att den vilat. Det blir alldeles för rörigt, och för tungt. Kort kan man säga att det är bäst att i första läsningen titta på de stora delarna i historien: Behöver något byggas ut? Finns det saker som kan strykas? Är historien logisk? Först några läsningar senare är det dags att fila på språket.
2. Låt det ta tid (text mår bra av att vila)
När du skrivit texten, ska den vila. Ingen redigering dagen efter att du satt sista punkten. Okej, texten blir inte bättre av att vila. Men du blir bättre. När du plockar fram manuset nästa gång ser du texten med nya ögon. Har det gått nog lång tid sedan du såg den, kan det till och med kännas som om någon annan skrivit den. Och du kan lättare vara kritisk och förbättra texten.
Jag vet att det är lätt hänt att känna: Va, fan, det här är ju det bästa som kommit ur en skrivande person – rena rama bestsellern! – och du slänger iväg ett mail till förlagen, för varför ska de vänta på detta mirakel?!
Stopp! Skicka inte iväg texten innan den fått vila och du redigerat den.
Även om manuset verkar perfekt just nu, kommer du att hitta massvis med konstigheter när du läser det igen om 1-2 månader. Ja, jag lovar, även om du är övertygad om att det du skrivit är genialt och perfekt.
Under tiden du väntar kan du skriva på något nytt, och kanske vill du lämna iväg din text till annan läsare: testläsare, någon/några vänner som har förmågan att se hur du kan lyfta texten. Vänta med lektör till senare tillfälle. Du vill redigera innan du betalar för lektör.
3.Läs böcker och bloggar om skrivande
Det är oerhört inspirerande att läsa om andra som skriver. Att veta att man inte är ensam om att surfa runt på nätet efter bästa sättet att ta livet av någon … Att veta att man inte är den enda som fått en (eller 101) standardrefusering från förlag. Och att veta att det finns andra människor där ute som är galna nog att jobba tusentals timmar med något som kanske aldrig blir något annat än buntar med papper i byrån (och många Word-filer på datorn).
Det finns förstås oändligt med bloggar där ute. Det är inte svårt att sätta sig med en kopp kaffe på morgonen, börja läsa och lova att man bara ska läsa en halvtimme, och plötsligt är det middagstid. Så fall inte i fällan att läsa alla skrivbloggar du hittar, för då hinner du aldrig skriva. Välja några stycken som verkar vettiga, och som du gillar.
Satsa till att börja med på en handfull skrivhandböcker, som gärna tar upp lite olika saker om skrivandet och dess hantverk.
Skrivcoachning – tips på några fina böcker om skrivande:
Kreativt skrivande – Grundbok i litterärt skapande av Therése Granwald
Om konsten att läsa och skriva av Olof Lagerkrantz
Att skriva : en hantverkares memoarer av Stephen King
Tre enkla regler – finns inte – en romanskola av Elisabet Norin
Att skriva filmmanus av Fredrik Lindqvist
Att skriva barn- och ungdomslitteratur Helene Ehriander